Пресотерапия: Защо се прави и как помага? – KN Beauty

Пресотерапия: Защо се прави и как помага?

Над 70% от хората страдат от някакъв вид нарушение в циркулацията на кръвта, което прави пресотерапията подходяща за 2/3 от населението. Методът осигурява максимално ефективен лимфен дренаж, с чиято помощ тялото се освобождава от токсините.

Пресотерапия и лимфна система

Лимфната система допълва сърдечно-съдовата и е важна част от имунната система. Към нея се отнасят лимфните съдове, пълни с течност. По дължината им има образувани лимфни възли, които наброяват около 600 в цялото тяло. Те филтрират ненужните вещества, а щом се борим с някаква инфекция, в тях навлиза повече течност и осезаемо се подуват.

Понеже лимфната система не притежава своя помпа, каквато функция изпълнява сърцето за кръвта, излишната течност се събира, постепенно започва затлъстяване, имунитетът спада, наблюдават се метаболитни нарушения и редица други оплаквания.

Лимфодренажният масаж чрез пресотерапия активира вените и лимфните съдове, стимулирайки отвеждането на токсините към съответните пречистващи органи.

Как се извършва пресотерапията?

С помощта на специален апарат за лимфодренаж чрез компресия се повишава венозния и лимфния поток и се прочистват извънклетъчните течности. Процедурата се извършва с различни програми на лимфопресата. Тя обикновено се състои от костюм, създаден да приляга за цялото тяло.

Апаратурата е с компютърно управление, а системата за компресия пуска и изпомпва въздух върху избраните зони. Съсредоточаването на действието е върху венозния и лимфния поток, започвайки от глезените и премествайки се към горната част на бедрата, корема и седалището. Максималният праг на натиск е строго индивидуален. Средното налягане по време на първите процедури е 40-60 mmHg, като постепенно може да се повиши.

Чрез подаване на въздух под налягане тялото се притиска ритмично и се редува с периоди на релаксация. Това стимулира кръвообращението, помага натрупаната междуклетъчна течност да бъде изтласкана и движението на лимфата да се ускори.

Апаратът е проектиран по начин, който да отчита анатомичните и физиологичните характеристики на тялото, за да не изпитват пациентите никакъв дискомфорт по време на процедурата.

Сесията продължава 20-40 мин. и е напълно безопасна, като създава приятното усещане за отпускащ масаж. Извършва се от сертифициран специалист и е подходяща за хора над 16-годишна възраст с всякакъв тип кожа. Броят на процедурите е индивидуален според нуждите, определя се от специалиста и обикновено е от 8 до 10. Оптималната честота е на интервали от 2-3 дни.

Пресотерапията е алтернатива на липосукцията, а резултатите са видими още след провеждане на първата процедура. Все пак има и противопоказания. Те се отнасят за хора със злокачествени тумори и които са на химиотерапия, както и в първите месеци на бременността, при тромбоза, бъбречни и тежки сърдечни проблеми, наличие на пейсмейкър, метални протези.

В кои случаи може да се приложи?

С модерния метод пресотерапия се постигат различни терапевтични ефекти. В зависимост от конкретните нужди се използват съответните програми на апарата.

Прилагането на пресотерапия се препоръчва:

При целулит:

Пресотерапията е идеално решение за възстановяване на мускулния тонус при спортуващи, както и хора, които страдат от увреждания, травми или обездвижване. Методът е алтернатива на ръчната стимулация, като увеличава значително кръвоснабдяването и в същото време подхранва тъканите за по-бърза регенерация на клетките.

За намаляване на теглото:

С прилагането на пресотерапия се улеснява елиминирането на мастните натрупвания и се постига намален общ или локален обем в проблемната зона. Премахват се токсините, ускорява се метаболизма и се предотвратява запека, което също помага за отслабването.

При уморени крака

Чрез елиминирането на течности и подобряване на кръвообращението лимфният дренаж облекчава изпитваната болка при разширени вени. Ефектът се получава благодарение на комплексния масаж с оптимален натиск и интензитет върху мускулите.

При задържане на течности

Когато в тялото се задържат течности, това обикновено се придружава от патологични състояния като например високо артериално налягане, различни възпаления и алергии, а също и хормонални нарушения. С времето те могат да доведат до появата на отоци, включително подуване на лицето и торбички под очите, затлъстяване, варикозна болест на краката и т.н. С неинвазивен метод като пресотерапия се предизвиква по-засилено движение на кръвния поток и лимфата и се предотвратява задържането на излишни течности.

За релакс

Едно от най-големите предимства на пресотерапията е, че може да подпомогне тялото да се възстанови след умора. Предизвиква седативен и аналгетичен ефект чрез въздействието върху вегетативната нервна система.

Как въздейства пресотерапията върху организма?

Пресотерапията представлява прилагане на вълни от въздух, чието налягане оказва положително влияние върху външния вид и здравето. Общото мнение на специалистите е, че почти винаги се наблюдава подобрение, ако са установени нарушения в кръвоносната система или има симптоми на разширени вени, тежки крайници и уморени крака.

Положителното въздействие на този метод върху организма се изразява в способността му за:

  • пречистване на тялото от вредни вещества и шлаки, т.е. за детоксикация;
  • подобрено циркулиране на кръвта;
  • борба със задържането на течности;
  • по-добра микроциркулация на тъканите и стимулиране на естествените регенеративни процеси;
  • снемане на умората и напрежението и осигуряване на комфорт;
  • извайване на тялото;
  • намаляване на подуването в долните крайници;
  • облекчаване на мускулните болки;
  • насърчаване на отслабването;
  • редуциране на целулита.

Пресотерапията е подходяща за хората, при които е диагностицирано нарушено кръвообращение или нужда от лимфен дренаж, търсят ефикасна процедура по детоксикация, искат да подобрят контурите на своето тяло, да се отърват от целулита и излишните килограми, оплакват се от задържането на излишни течности или просто желаят тонизиращ масаж.

Получените резултати след пълен курс процедури са дълготрайни – с продължителност от 6 до 12 месеца. Само за 3-4 сеанса се постига ефект, който е сравним с 30-часов ръчен масаж. За да се ускорят положителните резултати и да се поддържат по-дълго време, се препоръчва прием на много вода, ежедневно овлажняване на кожата, контрастни душове, здравословно хранене и умерена физически активност.

Детоксикиращата процедура пресотерапия е сравнително нова, но с нарастваща популярност. Благодарение на доказаните положителни ефекти върху проблемни зони или цялото тяло, тя е избирана не само за лечение, но и за обща релаксация и цялостно възстановяване на организма.

Резервирай
Промени предпочитания за бисквитки